Klimmen - KVB's

Algemeen

Klimvaardigheidsbewijzen, of KVB’s, zijn belangrijke stappen in het opleidingstraject tot zelfstandig klimmer. Het KVB-traject bestaat uit 4 KVB’s, KVB1 / KVB2 / KVB3 / KVB4, waarbij elk KVB zijn eigen eindtermen heeft. Deze eindtermen zijn vastgelegd door KBF en NKBV, en zijn dus voor alle clubs aangesloten bij die 2 federaties dezelfde.

Het is belangrijk om op te merken dat het niet noodzakelijk is om alle KVB’s vlak na elkaar te behalen. Vaak is het zelfs goed om tussen 2 KVB’s wat tijd te nemen om ervaring op te doen vooraleer het volgende KVB te willen behalen.

KVB1 > KVB2  > KVB3 > KVB4

KVB1

KVB1: Indoor top-rope

Bij KVB1 is het de bedoeling om de deelnemers de basisvaardigheden aan te leren die nodig zijn om zelfstandig indoor top-rope te klimmen. Tijdens deze opleiding leer je dus hoe op een veilige manier top-rope te klimmen, maar ook hoe je in top-rope een klimmer beveiligt.

In België en Nederland moet je in meer en meer klimzalen een KVB1 kunnen voorleggen om zelfstandig te mogen klimmen.

KVB2

KVB2: Indoor Voorklimmen

In de meeste klimzalen wordt er voornamelijk top-rope geklommen, maar meer en meer is er ook de mogelijkheid om voor te klimmen. In sommige zalen is het zelfs zo dat je enkel kunt voorklimmen (bvb. Klimax2). De opleiding KVB2 is er op gericht om de klimmer alle vaardigheden aan te leren die nodig zijn om op een veilige manier indoor voor te klimmen. Ook de technieken om een voorklimmer te zekeren komen tijdens deze opleiding aan bod.

KVB3

KVB3: Outdoor voorklimmen

Tijdens de opleiding KVB3 worden alle technieken aangeleerd om op een veilige manier op een goed geëquipeerd klimmassief te klimmen. Deze opleiding richt zich er voornamelijk op om voor te klimmen op een goed uitgerust Belgisch klimmassief. Ook een aantal basistechnieken om jezelf of je klimpartner uit de nood te helpen komen aan bod.

KVB4

KVB4: Adventure climbing

KVB4 doelt op het klimmen in avontuurlijk gebied. Dit wil zeggen dat de rotsen niet goed geëquipeerd zijn, dus dat je af en toe eens zelf een tussenzekering moet plaatsen. Ook meer gevorderde reddingstechnieken komen hier aan bod. Deze opleiding is er op gericht om de klimmers de vaardigheden aan te leren om routes van meerdere touwlengtes te klimmen in het buitenland.